Япония - традиция в разцвет

21 Април 2020 г.
Япония - традиция в разцвет Празник на традициите, природата и свръх модерните технологии, това е Япония.

Пролетта е един от най-живописните сезони за цяла Япония, но особено внимание трябва да бъде обърнато на Киото, тъй като това е сезонът на цъфтящите вишни. Този сезон е празник за Киото и всички посетители и местни се събират, за да съзерцават великолепието на нежния цвят. Посетете тази древна столица по време на Сакура Матсури (Фестивала на цъфтящите вишни) и станете свидетел на японската почит към традициите.
 
Древният Киото днес е ИН на модерния Токийски ЯН и така осигурява един изключителен поглед към традициите на Япония. Той безспорно е бастионът на богатото японско културно наследство със 17 обекта, включени в "Световното наследство" на ЮНЕСКО - 13 будистки храма, 3 шинтоистки светилища и замъка "Ниджо". Обиколката на Киото може да започне с основната централна зона, последвана от разходка из парка на Императорския дворец. Всеки турист задължително трябва да поемете по Пътеката на Философията, поемайки уханието на вишневите цветове по пътя до "Гинкаку - Джи" (Сребърния павилион) и да посите храма "Тофуку-джи", за да се полюбува на класическата дзен градина.
 
Киото е известен и с гейшите - хора на изкуството, които устройват дома си сред тесните странични улици и древните храмова на района "Гион". През целия април гейши поставят в сценични зали представления, изпълнени със специални танци, посветени на вишните. Стотици туристи са привлечени именно от гейшите, в действителност обаче зърването на истинска гейша в "Гион" не е така лесно, тъй като те са силно намаляващ вид. В своя пик в началото на 19 век в Киото е имало 700 чаени къщи с 3000 работещи в тях гейши. Днес има около 200 гейши, работещи в 5 района на Киото, около 50 майко с по 10 новопостъпващи за професията на година.

Посетителите обезателно трябва да се разходят сред ресторантите в осветения от фенери "Понточо" и защо не да се потопят в изпълнената с ритуали кухня кайсеки. За да вкусите от автичността на Киото може да направите нощувка в рьокан, традиционен тип пансион с легла футон.

Традициите все още се почитат с пълна сила в Киото. Градът може и да се е поддал на шумните машини и на така наречения прогрес, но ценнностите от доста по-изисканите отминали епохи са много живи зад затворените градски врати.

Архив новини ›